Zlozvyky ve stravování

To, že hruška je zdravější než bonbón a losos zdravější než pizza, ti asi nikdo říkat nemusí. Není ale na škodu se občas zamyslet, jestli se náhodou v jídle nedopouštíš zlozvyků, které můžou za to, že ti chybí energie, býváš náladová nebo se ti pod trikem kupí sádýlko, kterého by ses ráda zbavila...

Tak ruku na srdce - nejsi náhodou taky obětí některých z těchhle nešvarů?

 

anna-pelzer-IGfIGP5ONV0-unsplash

Zdroj: unsplash.com, autor: Anna Pelzer

 

Nešvar #1: Hltání

Jez pomalu! Než jídlo doputuje z pusy do žaludku, mozek potřebuje čas, aby pochopil, že jsi už plná. Pokud budeš s jídlem pospíchat, sytost se dostaví příliš pozdě a budeš se cítit přejedená.

 

Nešvar #2: Nesoustředěné jezení

Máš ve zvyku dívat se při jídle na televizi nebo do mobilu? Tak s tím přestaň. Jídlo není jenom hmota, jejíž účelem je zaplnit ti žaludek, ale mělo by být i smyslovým zážitkem. Proto když jíš, soustřeď se všemi smysly jen (anebo aspoň především) na jídlo. Naplno vnímej jeho chuť, barvy, vůni a konzistenci. Tím uspokojíš nejen tělo, ale i hlavu - pokud hlavě tenhle zážitek nedopřeješ, bude mít sklon vymýšlet, čím se "dokrmit" a výsledkem budou různé sladké tečky, slané tečky a podobně, přestože už máš plný žaludek a z tohohle "dojídání se" ti bude akorát špatně.


Nešvar #3: Šmejdění

Jojo, šmejděním se myslí takové to průběžné nakukování do lednice nebo kuchyňských skrýší, jestli tam náhodou není něco, čím bys zaměstnala pusu, ať už z nudy nebo proto, že tě honí mlsná. Jestli se v tomhle poznáváš, zkus jíst co nejpravidelněji a dávat si taková jídla, po kterých pár hodin vydržíš sytá. Dát si dopolední nebo odpolední svačinu je OK, ale vymetání lednice nebo špajzu ne. Důvod je to do značné míry psychologický: Tvůj žaludek se musí na jídlo pravidelně těšit, což znamená, že před jídlem musí cítit hlad. Nauč se proto trpělivosti a tu müsli tyčinku, čtvereček čokolády nebo rohlík se šunkou před večeří, která už se peče v troubě, si odpusť.

 

lily-banse--YHSwy6uqvk-unsplash

Zdroj: unsplash.com, autor: Lily Banse

Nešvar #4: Prázdné kalorie

Takzvaně prázdné kalorie představují potraviny, které tě sice zasytí, ale tělu nedodají kvalitní živiny. Je to podobné, jako bys záhonek zalévala destilovanou vodou nebo ses snažila nakreslit obrázek bezbarvou pastelkou. Dbej proto na to, aby to, co jíš, obsahovalo dostatek základných živin, to znamená hlavně vitamínů, vlákniny a bílkovin (a taky tuků a sacharidů - jejich "správné" množství je ovšem momentálně velkým tématem v oblasti zdravé výživy. Jestli tě to zajímá, prostuduj si třeba základy paleo stravy, low-carb diety, stravování podle čínské medicíny a jiných směrů a sama vyzkoušej, co ti nejvíc vyhovuje). Pokud totiž tělu tyhle látky v dostatečném množství nedodáš, bude ti neustále naznačovat, že mu něco chybí - v praxi to pak znamená, že tě přemáhají různé chutě, míváš vlčí hlad, chybí ti energie a podobně. Proto jez co nejvíc zeleniny, ovoce a dostatek kvalitního masa, vajec a mléčných výrobků. 


Nešvar #5: Dělat si z žaludku popelnici

V našich končinách sotva kdo trpí hlady - jídla je spíš nadbytek a reklamy se nám navíc snaží vnutit nejrůznější pamlsky, polotovary, chuťovky a snacky, které mají s opravdovým jídlem společného asi tolik jako osvěžovač vzduchu s oceánem. Přemýšlej proto o tom, co jíš. Zamýšlej se nad tím, z čeho se to, co se chystáš vzít do pusy, skládá, jak se to připravovalo, čím je to dochucené a kde to rostlo nebo žilo. Uvažuj o jídle tak, jestli je ti hodno. Měj zkrátka svoje tělo ráda a nezatěžuj ho zbytečně potravinami, které možná hezky vypadají, ale v podstatě jsou jen trochu vylepšenou jedlou umělou hmotou.

 

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Zdroj: unsplash.com, autor: Dan Gold

Zpět do obchodu