Asi každému se občas stane, že přijde domů hladový jak vlk, ale na sporáku ani v lednici žádná hotovka nečeká, a chleba jsi už měla ten den k snídani i ke svačině a potřetí už na něj rozhodně chuť nemáš. V tomhle případě je nejlepším řešením mít po v rukávu pár superrychlých a superjednoduchých receptů. Proto přinášíme beginner-friendly návod na nesmrtelnou klasiku – vaječnou omeletu, a recept na hrníčkový dortík alias mugcake, abys měla čím uchlácholit chuťové pohárky, až tě přepadne chuť na sladké.
Foto: Unsplash, Igor Miske
Omeleta – jistota na sto způsobů
Omeleta je neuvěřitelně vděčné jídlo. V zásadě si totiž vystačíš jenom s vajíčky (a ty nejspíš najdeš v lednici skoro vždycky) a trochou soli a pak už záleží jen na tvojí fantazii, chuti a repertoáru dostupných ingrediencí.
Postup schválně rozepisujeme tak, aby ho zvládl i naprostý lajk, který si v kuchyni dosud zvládl leda tak otevřít jogurt nebo plácnout plátek sýra na rohlík. Už teď víme, že pro tebe to bude hračka! ;)
Na 1 porci budeš potřebovat:
- 2-4 vejce
- špetka soli
- „Co dům dá“: kousek tvrdého sýra, plátek šunky, kousek rajčete nebo papriky, dvě lžičky hořčice, půl avokáda s pár kapkami citronu, čerstvé bylinky jako je petrželka, pažitka, bazalka nebo koriandr
Jak na to:
- Nejdřív prozkoumej lednici a spíž, co jiného kromě vajec můžeš použít: perfektně poslouží jakýkoliv tvrdý sýr (eidam, cheddar, gouda, parmazán…), šunka, čerstvé bylinky, zelenina – například paprika nebo rajče, avokádo, hořčice nebo třeba pesto.
- Na 1 porci si připrav 2-4 vejce (záleží na velikosti vajec a na tom, jaký máš hlad – pokud váháš, vezmi prostě tři). Vyndej si misku nebo širší hrníček a vajíčka do něj rozklepni (bouchni s nimi středně silně o misku nebo do nich lehce klepni nožíkem). K vajíčkům přidej špetku soli a promíchej vidličkou nebo metličkou. V případě, že budeš do omelety přidávat sýr, můžeš kousek rovnou nastrouhat do vajíček (a promíchat).
- Připrav si všechny ostatní ingredience, které budeš používat. Plátek šunky nakrájej na kostičky, nastrouhej kousek sýra, zeleninu a bylinky umyj a nasekej nadrobno.
- Vezmi pánev (na 3 vejce je ideální pánev přibližně o průměru 20 cm) a ještě než ji rozpálíš, dej na ni trochu másla (cca o velikosti většího lískového oříšku) nebo oleje (toho stačí asi 2 čajové lžičky). Pánev rozpal na středně velkém plameni / středním stupni. Tuk několika krouživými pohyby pánví rozlij po celém dnu (stačí, když udělá takové „cestičky“, dej si ale pozor, aby se omastil i obvod pánve, a omeleta tak šla hladce vyklopit). Jakmile máslo začne pěnit (olej pěnit nezačne – ten nech rozpálit asi tři čtvrtě minuty) a potom do pánve nalij předem připravená vajíčka. S pánví párkrát škubni do několika stran, aby se vajíčka rovnoměrně rozlila po dnu. Potom je nech přibližně minutu v klidu se smažit. Pozoruj povrch a hned jak se dodělá poslední syrový flek, vypni plotýnku a omeletu opatrně přendej na talíř (pokud se nechce odlepit, obkruž ji dřevěnou nebo silikonovou obracečkou (kovovou radši nepoužívej, aby se pánev nepoškrábala).
- Omeletu posypej nebo namaž připravenými přísadami (sýrem, šunkou, bylinkami a podobně), přehni napůl nebo stoč do ruličky – a tradá, jde se ke stolu!
Teenin tip: Pokud najdeš doma avokádo, zkus takovou odlehčenou, expres verzi guacamole: rozmačkej půlku avokáda, přidej špetku soli, trošku pepře, pár kapek citrónu a půl nadrobno nasekaného rajčete. Směs potom namaž na omeletu a posyp čerstvým koriandrem. Tahle kombinace je TOP!
Kakaový mugcake (hrníčkový dortík)
Tahle dobrota přijde vhod, když tě zastihne chuť na sladké a nic, co by se dalo rychle rozbalit a prostě zblajznout, není zrovna po ruce.
Foto: Paleosnadno.cz
Na 1 porci budeš potřebovat:
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžička oleje nebo másla (pokud najdeš kokosový olej nebo ghee, jedině dobře – pokud ne, můžeš použít třeba slunečnicový olej nebo oliváč)
- 1 lžíce cukru nebo medu
- 1/2 dcl kokosového mléka, smetany nebo (ideálně plnotučného) mléka
- 3 lžičky hladké mouky
- 2 lžičky kakaa (holandského, ne Granka)
- Špetku prášku do pečiva (prostě naber trochu prášku na okraj lžičky)
Jak na to:
Nejdřív si připrav vhodný hrnek – ideálně nějaký širší o velikosti 2,5 dcl (pozor, aby nebyl o moc menší, těsto by přeteklo). Vymaž ho tukem (třeba tím samým, který použiješ na těsto), aby šel dortík vyklopit.
Potom všechny suroviny smíchej v misce dohladka a přelij do hrníčku. Ten potom vlož do mikrovlnky a peč na plný výkon 70-90 vteřin podle výkonu trouby (pokud váháš, zkus 70 a pak dortík když tak ještě pár vteřin dopeč). To, že je hotový, poznáš tak, že těsto nabobtná a z povrchu zmizí bublinky.
A je hotovo! Teď ho ještě můžeš přizdobit podle chuti třeba nasekanými oříšky, kokosem, lžičkou jogurtu, marmeládou nebo šlehačkou a hned se můžeš pustit do mlsání.
Teenin tip: Mugcake vypadá víc „sexy“ v hrníčku než vyklopený – proto pokud ho připravuješ třeba pro kámošku, můžeš jí ho naservírovat přímo v hrníčku. Takhle se ale zase trochu hůř jí… Jestliže tedy budeš mugcake vyklápět, počítej s tím, že ho budeš muset trošku naaranžovat a nazdobit, aby oči uvěřily, že je to fakt dobrota :).
Inspirací pro tento recept byl návod na mugcake na paleosnadno.cz.