Jen co se překlene silvestrovská půlnoc a začne se psát nový rok, spousta lidí si dává různá předsevzetí. Třeba že začnou cvičit, naučí se pořádně anglicky, najdou si víc času sami pro sebe nebo pro svoji rodinu – a taky že zhubnou. Ten poslední bod se po vánočním obžerství zdá zkraje ledna, kdy se knoflík u džínů nepříjemně zařízne do kůže pod pupíkem, obzvlášť palčivý. Tenhle článek tě sice k žádným předsevzetím nabádat nebude, ale vysvětlí ti, proč bys přece jen měla vnést do svého stravování trochu disciplíny a od cukrovinek si dát aspoň na nějakou dobu klídek.
Málokdo nemá Vánoce a Silvestra spojené s neustálým pojídáním a ochutnáváním, ve kterém navíc „zdravé potraviny“ rozhodně první housle nehrají. Holt už je tak nějak v české tradici zakotvené, že bez obložených chlebíčků, tučného bramborového salátu, smažených řízků, vánočky, čokoládových trpaslíků ze stromečku a alespoň 10 druhů cukroví by prostě Vánoce nebyly ono. Jestli sis všechny tyhle dobroty dopřávala, nic si nevyčítej. Než ale příště ze zvyku vyrazíš do kuchyně pro něco sladkého na zub, pro jistotu si přečti, co všechno může mít cukr na svědomí.
Cukr je sice palivo pro tělo a mozek, to ale platí hlavně v případě, že se hýbeš (například pokud tě čeká trénink, delší procházka nebo tělák). Jinak má cukr řadu úskalí, zvlášť když ho jíš pravidelně a ve větším množství. A přibývání na váze zdaleka není jeho jediným důsledkem. Co většina lidí podceňuje, je fakt, že cukr způsobuje únavu. Když si dáš něco sladkého, na chvíli tě to „nakopne“, ale jakmile ti hladina cukru v krvi zase klesne (což se stane po pár desítkách minut), energie z tebe zase vyprchá. Takže pokud se během dne cítíš ospalá, přestože jsi v noci spala dobře, spíš než nevlídné počasí za to může právě cukr. Sladkosti bys měla omezit (nebo ideálně na nějakou dobu vynechat) i v případě, že se cítíš podrážděná, nervózní nebo býváš náladová. Nálady můžou sice ovlivňovat i hormony, ale cukr v tomhle ohledu celkem čile taky přikládá ruku k dílu. Dále pokud tě trápí problémy s pletí, třeba černé tečky, pupínky nebo mastný nos a čelo, měla bys cukru zatnout tipec. Bakterie, které tyhle trable způsobují, totiž cukr přímo milují! A s výčtem zákeřností, které cukr rád páchá, ještě zdaleka nejsme u konce: cukr umí vykouzlit zubní kaz, jen to hvízdne. A taky slouží jako perfektní krmivo pro kvasinky (pro případ, že jsi zrovna ve škole chyběla nebo jste to v příroďáku ještě nebrali, kvasinky se vyskytují například ve střevech nebo „tam dole“ v ženských orgánech. No a když se přemnoží, což se při pravidelných dávkách cukru stane raz dva, není to fakt nic příjemného). A celkově cukr oslabuje imunitu, což je obzvlášť v současné době, kdy všude kolem řádí chřipky, kašle a koronaviry, důležité mít na mysli.
S cukrem si zkrátka nezahrávej. Vezmi v úvahu i to, že cukr je návykový stejně jako třeba kouření nebo drogy, a ovlivňuje lidské chování.
Pokud tě problémy, které cukr způsobuje, trápí dlouhodobě nebo pravidelně, je možná na čase zvážit, jestli neomezit cukry ještě trochu radikálněji – ve skryté formě se totiž cukry (respektive sacharidy nebo škroby) objevují i v pečivu, těstovinách, rýži nebo třeba v ovesných vločkách. Pokud tě tohle téma zajímá víc, buď si o něm sama něco nastuduj, (doporučujeme třeba knížku Jídlo na prvním místě od Melissy a Dallase Hartwigových), anebo napiš – můžeme ho podrobněji probrat třeba v nějakém dalším článku v Teenovinách ;-).
Další tipy ke zdravému stravování najdeš i v tištěné knize Teena aneb Skutečný průvodce pro holky, kterou můžeš koupit tady!
Tak ti přejeme silnou vůli, až budeš místo po čokošce sahat po mrkvi nebo kešu oříšcích, a celkově šťastný ZDRAVÝ nový rok!